Skip to content

Deschiderea oficială a celei de-a 71-a sesiuni a Adunării Generale ONU, New York, 13 septembrie 2016

September 30, 2016
UNGA71_Logo_3

Sursă Foto: United Nations Blog

Adunarea Generală (AG) este principalul organ deliberativ din cadrul structurii ONU, compusă din reprezentanții statelor membre ce se reunesc anual la sediul organizației din New York, pentru a dezbate principalele puncte de pe agendă, de a discuta bugetul ONU, de a numi membrii nepermanenți ai Consiliului de Securitate și de a formula recomandări sub formă de Rezoluții.

Pe data de 13 septembrie 2016 a avut loc deschiderea oficială a celei de-a 71-a AG, iar prima dezbatere generală din cadrul sesiunii a început pe 20 septembrie.

Sesiunea curentă este prezidată de către ambasadorul Peter Thomson, Reprezentantul Permanent al Insulelor Fiji pe lângă ONU, iar tema centrală a dezbaterilor din cadrul acesteia se concentrează pe Obiectivele de Dezvoltare Durabilă (ODD) și modul universal în care acestea acționează în vederea schimbării lumii noastre.

Secretarul General ONU Ban Ki-moon a susținut un discurs la începutul săptămânii trecute, declarând că este “mai încrezător ca niciodată de faptul că putem pune capăt violenței, sărăciei și persecuției”.

Prim-ministrul României Dacian Cioloş a susținut, la rândul său, un discurs în cadrul căruia a atras atenția asupra importanței noilor ODD-uri și a pus accentul pe eforturile României de a dezvolta și implementa un nou cadru normativ național în sfera dezvoltării internaționale și asistenței umanitare. Poți urmări și tu discursul premierului aici.

Conform agendei evenimentului, au fost aduse în discuție și dezbătute mai multe puncte de lucru de interes global, reflectate prin multitudinea de sesiuni plenare, panele de discuții și side event-uri. Astfel, pe parcursul zilelor AG, a fost organizat Summit-ul ONU pentru Refugiați și Migranți, urmat apoi de integrarea oficială a Organizației Internaționale pentru Migrație în cadrul structurii ONU. De asemenea, au fost abordate subiecte precum combaterea schimbărilor climatice, dar și menținerea păcii și securității și soluționarea actualelor crizelor umanitare, la nivel internațional.

Întrucât anul acesta evenimentul a fost dedicat Agendei Globale 2030, ONU a declarat săptămâna cuprinsă între 18 și 24 septembrie drept “Săptămâna Obiectivelor Globale” (#GlobalGoalsWeek). Mai mult decât atât, pe 25 septembrie întregul mapamond a sărbătorit 1 an de la adoptarea celor 17 ODD-uri, ce pun accentul pe eliminarea sărăciei și a foametei, pe asigurarea educației și garantarea egalității de gen, dar și pe combaterea schimbărilor climatice și pe promovarea păcii și justiției.

ggweek-horizontal-green-1

Sursă Foto: The Global Goals

Advertisements
No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: