Skip to content

Experienta voluntariatului international in Tanzania

March 21, 2016

Va prezentam astazi ce inseamna sa fii voluntar international…in Tanzania.

Pe parcursul celor opt luni de colaborare, Irina Mihălcuț a reusit impreuna cu organizatia Lugarawa Development Foundation (LDF) sa dezvolte o noua gama de proiecte cu impact social pe termen lung, sa sprijine tinerii din Lugarawa sa contribuie la solutionarea problemelor din comunitate si sa isi transforme ideile in actiune.

Concluzia la sfarstitul unei astfel de experiente ne-o spune raspicat: e absoluta nevoie de cooperare pentru dezvoltare in zonele defavorizate de pe mapamond dar, pentru a se asigura o maximizare a impactului intr-un sens pozitiv asupra comunitatilor respective, modul de a interveni trebuie foarte bine gandit.

Irina Mihălcuţ a absolvit Facultatea de Stiinte Politice din cadrul Universitatii Babes-Boliay din Cluj-Napoca si a urmat cursuri de masterat la Univeristé libre de Bruxelles cu specializarea in migratie si azil. Dupa terminarea studiilor a dobandit o vasta experienta profesionala in diferite domenii precum: managementul de proiecte de dezvoltare in Tanzania, protectia si promovarea drepturilor refugiatilor in Malta si Romania, mediere culturala in Italia si managementul de proiecte educationale in Corea de Sud. In prezent locuieste in Italia unde este implicata in activitati de mediere culturala si de promovare a drepturilor solicitantilor de azil si a persoanelor cu o forma de protectie.

……………

Scenariul 1) E o zi de februarie. Drumul spre sat e malos si fiecare curba poate fi fatala daca soferul nu poate struni bine caii putere ai masinii rablagite cu care ne deplasam. E sezonul ploilor torentiale si al caldurilor sufocante aici in emisfera sudica si acest tip de drum secundar e unul dintre cele mai sigure cai de a trai momente pline de adrenalina. Din cand in cand trecem prin sate saracacioase colorate ici colo de plasticul folosit in loc de ferestre in casele darapanate si de hainele pestrite ale sarmanilor locuitori. Dupa multe ore de angoasa ajungem in sfarsit la destinatie. Localitatea ce ne va gazdui pentru urmatorul an e dezolanta. Acelasi tip de case ca si cele de prin satele pe unde trecuseram mai adineaori: saracacioase, gata-gata sa se darame la prima rafala mai serioasa de vant, cativa caini pribegiti mergand fara o directie precisa prin centrul satului, copii imbracati cu haine prea mari sau prea mici pentru trupurile lor firave, adulti cu ochii pierduti parca intr-o resemnare fatidica.

Scenariul 2) E o zi calduroasa de februarie, dar binecuvantata de adieri razlete de vant. Drumul spre sat, de o culoare rosietica intensa, serpuieste printre campuri de ceai de un verde crud si printre sate pestrite in care se vede ingeniozitatea locuitorilor in a-si construi locuintele din mai nimic. E sezonul ploilor torentiale in emisfera sudica si asta inseamna explozie de culori si de viata. Desi drumurile pot deveni foarte incomode datorita pamantului lunecos, asta nu ii impiedica pe soferii locului sa isi arate maiestria in a conduce chiar si masini greu de stapanit ca cea cu care ne deplasam noi. Dupa cateva ore de condus prin aceste peisaje tropicale pline de culoare si prospetime, am ajuns la destinatie. Localitatea ce ne va gazdui pentru urmatorul an ni se arata in toata simplitatea si splendoarea ei: case traditionale inconjurate de banani gata-gata sa se rupa sub greutatea fructelor si de fel de fel de copaci care formau parca un curcubeu terestru cu florile lor, ici-colo cate un caine flocos alergand de la un grup de trecatori la altul pentru a primi o mangaiere si poate chiar ceva de mancare, copii plini de energie si adulti curiosi bucurandu-se de sosirea unor noi musafiri in satul lor.

Despre cele doua scenarii, dar si experienta Irinei puteti citi pe larg aici.Voluntar international in Tanzania_blog

 

6

“Irina Mihălcuţ in timpul unei intalniri de lucru cu reprezentanti ai unei organizatii locale din Tanzania”. (Sursa foto: Irina Mihălcuț)

Advertisements
No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: