Skip to content

Rezoluția ONU cu privire la voluntariat în contextul Agendei 2030 pentru Dezvoltare

January 15, 2016

Anul 2015 a fost marcat de numeroase eforturi din partea comunității internaționale pentru găsirea unui acord csustainable-development-goals-global-goals-2030-640x360u privire la viitorul lumii. Având la bază experiența anterioară a celor 8 Obiective de Dezvoltare ale Milenului[1], ce au avut ca dată limită 2015, dezbaterile s-au concentrat pe crearea unui nou cadru pentru continuarea demersului de dezvoltare internațională, întrucât, deși din 2000 până în prezent s-au înregistrat progrese considerabile, în continuare un procent covărșitor din populația lumii se confruntă cu săracie, foamete, inegalitate de șanse, trăiește în zone de conflict sau afectate de dezastre naturale. În acest sens, au fost adoptate cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă[2] ce vor ghida deciziile majore din următorii 15 ani.

De-a lungul timpului, voluntarii și voluntariatul au demonstrat că prin efort colectiv, se pot aduce schimbări pozitive cu efect pe termen lung, fiind ei înșiși factori ale acestora și determinându-i și pe alții să le urmeze exemplul. Din acest motiv, ei reprezintă puncte cheie din agenda pentru dezvoltare post-2015, după cum o recunoaște și Secretarul General al ONU Ban-Ki Moon: “Deoarece urmărim să consolidam capacități și să ajutăm noua agendă să prindă rădăcini, voluntariatul poate fi un alt factor puternic și transversal de implementare. Voluntariatul poate ajuta la lărgirea și mobilizarea părților și să implice oamenii în planificarea națională și în implementarea obiectivelor de dezvoltare durabilă. Iar grupurile de voluntari pot ajuta la localizarea noii agende prin furnizarea de noi spații de interacțiune între guverne și oameni pentru acțiuni concrete și măsurabile.”

Astfel, în contextul Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă, Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a adoptat în luna noiembrie a anului trecut rezoluția „Integrarea voluntariatului in domeniul pacii si dezvoltarii: planul de acțiune pentru următoarea decadă și dincolo de aceasta[3]. Aceasta evidențiază rolul important al voluntariatului pentru realizarea obiectivelor de dezvoltare durabilă, confirmă sprijinul ONU pentru activitățile de voluntariat constituie un reper pentru guverne pentru încurajarea inițiativelor de voluntariat în domeniul dezvoltării.

Sperăm ca în următoarea perioadă numărul inițiativelor de a include voluntarii în diverse proiecte de dezvoltare să crească și că, în același timp, tot mai multe persoane să își dorească să dedice măcar o mică parte din timpul lor unor astfel de acțiuni care ar putea face diferența.

[1] http://www.un.org/millenniumgoals/

[2] http://www.un.org/sustainabledevelopment/sustainable-development-goals/

[3] https://sustainabledevelopment.un.org/post2015/transformingourworld

Advertisements
No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: