Skip to content

O(DA) putem! Sa investim mai mult in dezvoltarea globala Lansarea Raportului European AidWatch 2012

June 26, 2012

Marti, 26 iunie 2012, are loc lansarea raportului european AidWatch, un raport anual ce ofera o prezentare de ansamblu asupra asistentei pentru dezvoltare furnizata de Uniunea Europeana, examinand progresul statelor membre fata de obiectivele nationale de asistenta oficiala pentru dezvoltare (Official Development Assistance – ODA) precum si modul in care sunt destinati acesti bani.

Luxemburg, Suedia, Danemarca, Olanda, Marea Britanie, Malta, Belgia, Finlanda şi Irlanda sunt singurele ţări care şi-au atins ţintele. La polul opus se află Polonia, Slovacia, Bulgaria şi România, aceasta din urmă alocând doar 0.09% din Venitul Naţional Brut (VNB), în comparaţie cu Suedia a cărei procentaj a ajuns la 1.02%.


Deadline-ul pentru atingerea Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului urmează să expire în anul 2015. România, deşi este una din semnatarele Declaraţiei Mileniului (anul 2000) – unica agendă globală în domeniul dezvoltării asupra căreia există un acord la cel mai înalt nivel între majoritatea statelor lumii, nu va reusi să contribuie la eradicarea sărăciei.

  • De ce este important ca Romania sa isi mentina angajamentele?

Pentru ca politica de cooperare pentru dezvoltare are un potential inca neexplorat de a raspunde principalelor prioritati de politica externa: consolidarea profilului României în cadrul Uniunii Europene, dar şi în alte zone (regiunea Mării Negre, etc…), aprofundarea şi eficientizarea parteneriatelor României, înregistrarea de rezultate consolidate în materie de diplomaţie economică, o acţiune pragmatică în planul securităţii globale şi al multilateralismului, acordarea atenţiei cuvenite românilor din străinătate şi promovarea imaginii României la nivel internaţional.


Criza economică nu mai poate fi o scuză, iar oamenii din ţările în curs de dezvoltare rămân în continuare cei mai afectaţi. Reducerile b
ugetare din sfera asistenţei pentru dezvoltare au devenit un trend general: 11 ţări europene  şi-au redus în anul 2011 bugetul, iar alte 9 plănuiesc să facă acest lucru şi anul acesta.

Comunicatul de presa este disponibil aici.

Puteti descarca raportul complet si pagina de tara a Romaniei.


Advertisements
No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: