Skip to content

Bolnavi SIDA: Aruncaţi în stradă, izgoniţi din case, ignoraţi de colegi

December 1, 2011

1 decembrie, Ziua Mondială anti-SIDA. Patru poveşti despre stigmatizare. Oameni care au fost infectaţi de partenerii lor. Oameni care se luptă, plâng, muncesc să-şi câştige traiul. “Stigma under Lens” este un proiect organizat de asociaţia non-profit Christian Aid şi asociaţia fotografilor Magnum Photos, care prezintă poveştile diverse ale oamenilor seropozitivi, conform BBC News.

Tadjikistan. Am fost aruncată în stradă
Dilfuza are 34 de ani şi patru copii. Ea a aflat că are HIV când era însărcinată. Şi-a sunat soţul, care i-a spus că ştia deja. “Apoi i-am spus soacrei mele că suntem infectaţi, ştia că băiatul ei era infectat, dar nu ştia şi despre mine. Apoi, nu mi-a mai dat voie să intru în bucătărie şi în sufragerie sau să ies afară. M-a durut că am fost izolată… practic, în stradă, slavă Domnului că am avut-o pe mama, ea m-a ajutat foarte mult”, a povestit femeia.

Kenya. M-au gonit că sunt marcat
James are 40 de ani şi era şofer de camion. A contractat virusul de la o prostituată, pe autostrada Mombassa. “Apoi, un prieten de-al meu era pe o altă rută, m-a luat şi m-a dus într-un oraş unde voiam să ne petrecem noaptea. Totuşi, când le-am spus că am HIV, mi-au spus să dorm în camion, că nu vor compania mea. Unii mi-au spus că nici nu mai vor să merg lângă ei, pentru că sunt marcat, sunt bolnav şi o să mor. Oamenii se tem.”

India. Am luat HIV de la soţul meu
Jyothi are 32 de ani, iar soţul ei a murit de SIDA. Ca să-şi întreţină copiii, s-a făcut prostituată.  “Îmi pregătesc fiica pentru şcoală, îi fac micul-dejun şi îi gătesc, apoi mă duc la muncă, în casă unei femei, unde îmi aştept clienţii. Fiica mea vine de la şcoală şi mănâncă de prânz, iar eu vin acasă pe la 6.30. Sunt stigmatizată pentru că practic sexul comercial şi pentru că sunt seropozitivă. Am luat virusul de la soţul meu, dar oamenii spun că e din cauza meseriei mele. Sunt încă foarte furioasă pe soţul meu, nu mă pot abţine. Am aruncat cu fotografia lui şi am scuipat pe ea. Sufăr doar din cauza lui”.

Bolivia. Este şi o stigmatizare interioară
Luis are 33 de ani. A contractat virusul la universitate. Locuieşte cu soţia lui şi cei trei copii. Acum, se pregăteşte să devină avocat, ca să apere drepturile persoanelor seropozitive. “A fi infectat cu HIV… dacă aş fi ştiut de el, aş fi folosit protecţie. A fost un moment în care mi-am spus: da, mi-am dezamăgit familia, m-am dezamăgit pe mine, ca om, mă simt murdar. Personal, îmi este foarte greu. Suntem marcaţi de societate, aşa că mă limitez … cred că mulţi spun că, dacă am HIV, nu voi putea lucra nimic, nu-mi pot asuma nici un rol public. Este şi o stigmatizare interioară, ceva intrinsec.

În lume, sunt 2,6 milioane de oameni infectaţi cu HIV/SIDA, conform celui mai recent raport al Organizaţiei Naţiunilor Unite. Numărul de persoane infectate cu HIV s-a stabilizat la nivel mondial, iar numărul de cazuri raportate scade constant.

Sursa: www.romanialibera.ro

 

Advertisements
No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: