Skip to content

Prinţul Moştenitor Haakon al Norvegiei la Bucureşti

December 11, 2009

Luni, 7 decembrie 2009, la ora 18:00, Aula Bibliotecii Centrale Universitare a găzduit conferinţa Demnitate umană în dezvoltarea internaţională: responsabilitatea noastră comună în atingerea obiectivelor de dezvoltare ale mileniului, cu participarea extraordinară a Alteţei Sale Regale, Prinţul Moştenitor Haakon al Norvegiei.

Evenimentul a fost deschis de prorectorul Universităţii din Bucureşti, prof. dr. Mircea Dumitru, iar discuţiile au fost moderate de Jan Szczycinski, specialist în comunicare publică ODA, PNUD Centrul Regional Bratislava.

La invitaţia Facultăţii de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti, prin programul ProRISE şi cu sprijinul Comisiei Europene şi al Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), prelegerea principală a fost susţinută de Alteţa Sa Regală Prinţul Moştenitor Haakon al Norvegiei, absolvent al Universităţii Berkeley din California şi London School of Economics şi ambasador al bunăvoinţei al Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare din 2003.

Discursul Alteţei Sale Regale s-a axat asupra problematicilor de ordin social semnalate de Organizaţia Global Dignity, al cărei principal obiectiv este implementarea globală a dreptului universal al fiecărei persoane de a trăi o viaţă demnă.

Printre principalele probleme ale dezvoltării globale se numără: combaterea sărăciei şi a foametei, realizarea accesului la educaţie universitară, promovarea egalităţii de gen, reducerea mortalităţii infantile, îmbunătăţirea sănătăţii materne, combaterea HIV/SIDA, asigurarea sustenabilităţii mediului şi creşterea numărului de parteneriate globale pentru dezvoltare.

Prezentarea Prinţului Moştenitor Haakon al Norvegiei a avut un rol atât informativ, cât şi de exemplificare a problemelor existente pe plan internaţional, mesajul său fiind acela de implicare socială a fiecăruia dintre noi în vederea schimbării acestei stări de fapt. „Nu putem avea un viitor adevărat fără o planetă sănătoasă”. Alteţa Sa a exemplificat această acţiune prin propria implicare la nivel social în ţări asiatice şi africane, subdezvoltate din punct de vedere economic, precum Mongolia, Sierra Leone, Burundi şi Botswana.

Principiile promovate de Organizaţia Global Dignity sunt:

–       Fiecare fiinţă umană are dreptul la o viaţă demnă.

–       O viaţă demnă presupune o oportunitate de afirmare a potenţialului personal, reprezentat de un anumit nivel de sănătate, educaţie, bunăstare şi securitate.

–       Demnitatea presupune libertatea de a lua decizii asupra propriei vieţi şi respectarea acestui drept.

–       Demnitatea ar trebui să stea la baza principiilor de ghidare a tuturor acţiunilor umane.

Propria noastră demnitate este interdependentă cu demnitatea celorlalţi.

Text preluat de aici

Advertisements
No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: