Skip to content

Din seria câştigatorii “gânditori” ai noştrii: Alexandru Chimu

November 27, 2009

Mahatma Gandhi spunea că sărăcia este cea mai gravă formă de violenţă[1]… Însă noi, cei care nu am văzut niciodată un prunc nou-născut murind sub ochii noştri, nu credem. Nouă, celor care nu am privit niciodată în ochi un copil bolnav de SIDA, nu ne pasă.

Orice degradare a condiţiei umane, orice tragedie a existenţei umane, poate fi atribuită unei singure decizii – cea de a te îndepărta de celălalt. Când alegi să fii surd la glasul milioanelor de-un sânge care strigă după ajutor, contribui de fapt la perpetuarea unui comportament care a adus multă nefericire umanităţii. Când auzi că o persoană se confruntă cu o problemă şi tu ai impresia că acest lucru nu te priveşte, adu-ţi aminte: când unul dintre noi este ameninţat, toţi suntem expuşi unui risc…

În prezent civilizaţia a ajuns la un nivel avansat de dezvoltare, însă bunăstarea este accesibilă doar unei minorităţi izolate de lumea -numită adesea- „a treia”, din cauza unui fals considerent al ierarhizării. Ierarhizarea este o iluzie nocivă deoarece presupune existenţa şansei în detrimentul altuia, pe care îl privezi astfel de orice şansă. Evoluţia care ignoră dezvoltarea personală -chiar spirituală- a tuturor oamenilor, are un imens potenţial distructiv, deoarece neglijează tocmai esenţa a ceea ce ne defineşte ca oameni.

Mahatma Gandhi definea pierderea în ajutorul dat altora drept cea mai bună cale de a te găsi pe tine însuţi[2]. Avem datoria morală şi personală, de a depune eforturi în redarea demnităţii şi independenţei întregii omeniri.

Ajutorul nu trebuie să îi facă dependenţi de el pe cei vizaţi, ci să îi ajute să îşi dobândească independenţa. Nimic nu poate fi mai nociv pentru cei ajutaţi decât să depindă de cei care îi ajută.

Consider că educaţia este cea mai avantajoasă formă de evoluţie adresată persoanelor care trăiesc în condiţii de sărăcie severă. Prin educaţie, oamenilor li se oferă extraordinara şansă a conştientizării propriei lor capacităţi. Oamenii au tendinţa să vadă în ei înşişi ceea ce vedem noi în ei. Cu cât viziunea noastră este mai grandioasă, cu cât credem mai mult în capacităţile lor, cu atât mai grandioasă este dorinţa lor de a atinge şi de a arăta partea din ei pe care noi le-am arătat-o.

Pe de altă parte, consider şi că tinerii trebuie să fie principalii iniţiatori ai acestui proces de schimbare majoră de mentalitate.

Dacă ar fi să mă adresez tinerilor care au beneficiat de toate şansele de care aveau nevoie pentru a evolua, le-aş spune: Fiţi mai buni în ceea ce sunteţi decât în ceea ce faceţi. Fiţi o lumină asupra omenirii şi nu îi faceţi rău. Încercaţi să construiţi, nu să distrugeţi. Oferiţi-le oamenilor putere spirituală, oferiţi-le şansele care le-au fost răpite încă de la naştere, iar ei vă vor răspunde cu afecţiune sinceră.[3] Gândiţi-vă că aţi venit pe acest pământ ca să îl vindecaţi. Înţelegeţi că este vorba despre putere împreună şi nu despre putere asupra altuia.[4]


[1] “Poverty is the worst form of violence.” (Mahatma Gandhi) – www.thinkexist.com ;

[2] “The best way to find yourself is to lose yourself in the service of others.” (Mahatma Gandhi) – www.thinkexist.com ;

[3] „Oferiţi oamenilor putere spirituală iar ei vă vor răspunde cu afecţiune sinceră.” (Lyndon Johnson);

[4] După idei din trilogia Conversaţii cu Dumnezeu de Neale Donald Walsch;

Advertisements
No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: