Skip to content

O viziune a unui cetăţean global…..

November 19, 2009

Echipa de proiect “Fii cetăţean Global! Ia atitudine împotriva sărăciei extreme!” lansează şirul de articole scrise de cetăţeni globali. Te consideri un cetăţean global şi ai ceva de spus? Scrie-ne şi vocea ta va fi auzită.

Iulia-Georgeta Petrache, membră a echipei de proiect şi masterand în cadrul Universităţii  Bucureşti, specializare Studii de Securitate, a considerat necesar să vorbească despre ce  înseamnă pentru ea să fie un cetăţean global şi o întruchipare a unui ambasador al  schimbării în lume.

Mahatma Gandhi  : Fii schimbarea pe care vrei să o vezi în lume!

Un mare gânditor ne îndreaptă de fiecare dată spre drumul pe care ar trebui să-l urmăm, însă de multe ori cărarea noastră nu este asfaltată şi nu beneficiem de luxul de a avea o autostradă nou nouţă, dar şi extrem de funcţională în faţa noastră.

Astfel, consider că ar trebui să ne îndreptăm privirea către instrumentele pe care le avem la îndemână, instrumente palpabile care să ne ofere siguranţa unei schimbări.

În ipostaza în care mă aflu, aceea de a avea privilegiul de a conoaşte mai întra-amănuntul conceptele: politică de cooperare pentru dezvoltare, educaţie pentru dezvoltare şi Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului, pot să mă consider eu însămi un instrument al schimbării.

Deţin în mână posibilitatea infinită de a împărtăşi şi celor din jur cunoştiinţele mele. Însă, de nenumărate ori, mă confrunt cu o lipsă de interes chiar din partea acelor persoane care ar trebui să reprezinte un model al educaţiei. Atunci, iau un loc pe scaun şi încep să mă întreb dacă nu cumva ar trebui să începem de acolo, din sânul educaţiei formale şi să lăsăm educaţia non-formală, cea transmisă prin viu grai sau cu ajutorul elementelor vizuale şi artistice, pe locul doi. Mă întreb, de asemenea, tot în aceste momente, dacă pentru a obţine atenţia celor din jur nu trebuie neapărat să le oferim spectacol de stradă, ci mai mult să le oferim un ambasador.

Ajungem astfel la o primă propunere de schimbare, şi anume asumarea rolului de ambasador al dezvoltării şi al schimbării.

Pentru a accesa tot articolul intra: aici

Advertisements
No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: